Genetik başta olmak üzere birçok faktör doğrultusunda diş ve çene bozuklukları ile karşı karşıya kalmak olağan bir durumdur. Erken yaşta fark edilen tüm çene ve diş bozukluklarının ortodontik tedavisinin gerçekleştirilmemesi halinde ileriki dönemlerde erişkinlerde ortodonti şikâyetleri ortaya çıkabilir. Çapraşıklık, diş eti çekilmesi vb. gibi birçok probleme çözüm sunan ortodonti tedavisi mutlaka yaptırılması gereken tedaviler arasında yer almaktadır. Erken yaşta yapılmayan yâda yarım bırakılan tüm ortodontik tedaviler, ileride bir gün mutlaka yeniden karşınıza çıkacaktır. Bu nedenle, ortodontik tedavinizi aksatmamayı ve mutlaka devamlı kontrollerini yaptırmaya özen göstermelisiniz. Zaman, para gibi dış faktörlerin ise diş ve çene sağlığınızın önüne geçmesine” dur” deme vakti geldi.
Hızlandırılmış ortodonti tedavileri ile artık erişkinlerde ortodonti tedavileri çok daha az maliyetli ve kısa süreli. Ortodonti Uzmanı Ayşe Büşra Şimşek tarafından gerçekleştirilen tüm erişkin ortodonti uygulamaları, hızlandırılmış ortodonti tedavi seçenekleri ile desteklenir ve hızlanır. Ortodonti nedir, ne amaçla yapılır, erişkinlerde ortodontik problemler nelerdir ve nasıl çözümlenir gibi konular başta olmak üzere erişkinlerde ortodonti tedavisi çeşitlerine bu yazıyla daha hâkim olacak ve siz de problemleriniz için biran önce ortodonti tedavinize başlamanız gerektiğini anlayacaksınız.
Ortodonti Nedir? Ne Amaçla Yapılır?
Diş ve çene bozuklukların tanısını koyma ve tedavisini yapmak amacıyla diş doktorları ortodontik uygulamaları yapar. Dişlerde çarpıklıktan diş eti çekilmelerine kadar birçok diş ve ağız problemleriyle ilgilenen ortodonti uzmanları, ileride dahi güzel bir gülüşünüzün olması ve sağlıklı bir ağız sağlığı için size en iyi ortodontik tedavileri uygulayan kişilerdir.
Yetişkinler için ortodonti tedavisi:
- Yanlış konumlanan dişleri ve çarpık dişleri düzeltmek ve estetik bir hale getirmek
- Kapanış bozukluklarını düzenlemek
- Kayıp edilmiş diş boşluklarını doldurmak
- Ağızdan nefes alma alışkanlığını düzeltmek
- Damak yarığını tedavi etmek
- Çene bozukluklarını gidermek
- Diş gıcırdatma şikâyetlerine çözüm bulmak amacıyla yapılmaktadır.
Yetişkinler İçin Ortodonti Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?
Yetişkinlere uygulanan ortodonti tedavileri için ilk olarak kriter, hastanın kemik kayıpları ve diş eti çekilmelerinin derecesi olmaktadır. Tedaviye başlamadan önce tüm bu konular iyice incelenip ve vakaya göre en iyi tedavi seçeneği değerlendirilmeli ve uygulanmalıdır. Başlıca ortodonti tedavisi çeşitlerini görebileceğiniz alt kısımda hızlı ortodontik tedavi seçeneğini de inceleyebileceksiniz.
Lingual Ortodonti
Dişlerin iç yüzeyine yapıştırılmak sureti ile uygulanan sabit telli tedaviye lingual ortodonti tedavisi denir. Lingual diş dokusuna komşu bölgeyi ifade eder ve Lingual ortodonti de de teller dil komşusuna komşu yüzeye yapıştırılmaktadır. Estetik kaygısı olan hastalar için en iyi tedavi seçeneği olan lingual ortodonti de ağız ve diş yapısına estetik çözüm sunarken, dişlerin ve ağzın fonksiyonunu sorunsuz şekilde yerine getirmesini sağlıyor. Kimsenin fark etmeyeceği şekilde yapılan ortodonti tedavisi olan lingual ortodontide teller, dişlerin iç kısmından yapışmaktadır. Kemik ve dış yapısına göre ise standart lingual sbt braketlerle yâda self-ligating ile lingual ortodontiniz ortodonti uzmanları tarafından sağlanabilir. Ancak, diş eti çekilmesi gibi riskler söz konusu olduğunda standart lingual stb braketli ortodonti yaptırmanız çok daha sağlıklı sonuçlar almanızı kolaylaştıracaktır.
Self Ligating Braketli Ortodonti (Hızlı Ortodontik Tedavi)
Ağızda daha az tel barındırması sebebiyle genelde tercih sebebi olan Self* ligating braketli ortodonti sistemi, sürtünmesizdir. Konfor açısından da ideal olan bu sistemde normalde dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ortodonti uzmanları tarafından konur. Bu sistem ile ince tellere bağlanan teller yerinden oynayabilir, yemek yedikçe hareket edebilir ve alveol mukozayı irite edebilirler.
Diş hareketini de oldukça hızlandıran bu sistemde estetik versiyonlar da mevcut olup herkese rahatlıkla uygulanabilir. Yani, “tel takma” konusuna sıcak bakan ancak estetik duruşta bekleyen tüm hastalara bu sistem porselen braketle kombine edilerek uygulanabilir.
Protez Öncesi Ortodonti
Dişlerinizde kayıplar söz konusu olduğunda kemik kaybı yaşamanız da olasıdır. Çekim boşluğuna yakın yerde bulunan dişlerin devrilmesi ile diğer dişleri de kaybetme ile karşı karşıya kalınabilir. İlerleyen süreçlerde ise bu dişleri kestirip protez yaptığınızda ise bir şeylerin mutlaka yanlış gittiğini hissedersiniz. Güçlü olmayan köprü ayakları olan dişlerin de kayıp edilmesi ile de yüzleştiğinizde protez öncesi ortodonti tedavisini “keşke yaptırsaydım” deme ihtimaliniz artar. Eski çekim boşluklarını ortodonti ile kapattığınızda dişlerinizi kestirmek zorunda kalmaz ve böylece hem masraf hem de zaman kaybına çözüm bulmuş olursunuz. Ancak, protez konusunda ortodonti uzmanının sizi yönlendirmesini beklemeli kendi kararınızı vermeden önce mutlaka ortodontist ile görüşmeniz çok önemli.
Telsiz Ortodonti (Invisalign Clear Aligner)
Tel taktırmak istemeyen ve dişlerini kestirmeye yanaşmayan hastalar için ideal bir tedavi şekli olan telsiz ortodonti, tel takmadan ortodonti tedavisi yapma şansını bizlere sunuyor. Hastaya göre üretilen şeffaf plaklardan oluşan bu tedavide iki haftada bir serileri değiştirerek kolayca dişlerinizin yavaş yavaş hareket etmesini sağlarsınız.
İnvisaling tedavisi ile klasik ortodontiye göre dişlerinizi daha iyi temizler ve yeme içme konusunda hiçbir problem yaşamazsınız. Bakteriyel plakların ve gıdaların tutunmadığı ve temizlenme konusunda çok da rahat edeceğiniz invisaling tedavinizde estetik kaygı da yaşamazsınız.
Estetik Braketli Ortodonti
Tel takmayı kabul eden ancak estetik görünümü de sağlama şartı sunan tüm hastalara uygulanan porselen yâda zirkonyumlu estetik brakterler, günümüzde sıkça tercih ediliyor. Gümüş renkli tel görüntüsünden kurtulmak isteyenlere en iyi çözümü sunan “Estetik Braketli Ortodonti” tedavisi, gıda artıklarının görünmesi konusunda biraz uğraştırıyor. Ağız sağlığınızı ve diş sağlığınızı korumanız için ekstra bir çaba sarf etmek gerekebilir.
Ortognatik Cerrahi
Kemik yapısından kaynaklı anomalilerde ortodonti tedavisinin ortodonti uzmanıyla birlikte plastik cerrahların uyguladığı cerrahi işlemlere ortognatif cerrahi denir. Panoramik, Lateral Sefalometrik ve PA röntgen analizlerinin değerlendirilmesi sonrasında net bir karar verilmelidir. Hastanın alt üst çene kemikleri kafa kaidesi amacıyla en ideal şekildeki konumuna getirilmeli ve sabitlemelidir. Genel anestezi altında yapılan Ortognatik cerrahinin hemen sonrasında hasta 3 hafta pipetle beslenebilir.
İmplant Öncesi Ortodonti
Planlanan implant sayısını azaltmak gibi birçok amaç için yapılan implant öncesi ortodonti, implantın yapılmasını da tamamen ortadan kaldırabilir. Ortodonti uzmanınız implant öncesinde ortodonti tedavisini bu sebeplerle önerebilmektedir.
Diş eti çekilmesinden diş kırılmalarına kadar birçok diş eti ve ağız problemleri konusunda en iyi tedavileri sunan ortodonti, yaşadığınız tüm sorunları kısa sürede çözmekten ziyade kalıcı olarak çözmeyi amaçlar. Cerrahi yada küçük müdahaleler ile başarılı bir şekilde diş ve ağız sorunlarınıza son verebilir ve sağlıklı ağız ve diş yapısına kavuşabilirsiniz. Ortodontist Ayşe Büşra Şimşek, erişkinlerde ortodonti tedavileri konusunda Samsun’da sizlerin tüm sorunlarına en iyi çözüm önerileri sunmaktadır.