Ortodonti tedavisinde kullanılan yöntemlerden olan şeffaf diş plakları, genel olarak çekim gerektirmeyen durumların çözümünde tercih ediyoruz. Dişler arasındaki uyuşmazlıklarından ölçü ve konumlanma problemlerine kadar bir çok sorunun çözümünde şeffaf diş plağı, tedavi boyunca kullanılır. Şeffaf Plaklar kolayca çıkarılıp takılabilir bir yapıya sahiptir. Bu da şeffaf plakları diş tellerine kıyasla kullanıcı için çok avantajlı yapar. Her gün daha da gelişen ortodoniti tedavi yöntemlerinin en son örneği olan şeffaf plaklar, yetişkinler için braket için alternatiftir. Diş plağı kullanımında braket kullanımına gerek yoktur. Bu ihtiyacın ortadan kaldırılması gündelik hayatın kalitesi açısından olumlu bir etkiye sebep olur.
Ortodontik tedavinin gelişimiyle birlikte ortaya çıkan dijital ortodonti, şeffaf diş plaklarını beraberinde getirmiştir. Sıklıkla tercih edilen metal diş plakları, yıllar geçtikçe yerini artık şeffaf diş plaklarına bırakıyor. Şeffaf diş plakları ile metal diş tellerinin sağladığı faydalara sahip olunabilir. Birçok konuda avantaj sağlayan şeffaf plakların en belirgin avantajı, dışarıdan bakıldığında görünmemesidir. Genç hastalar, diş tellerinin görünümünde hoşlanmayabiliyor. Şeffaf diş plakları ile diş teli konusundaki psikolojik sorunlar da ortadan kalkmış oluyor.
Şeffaf Diş Plağı Özellikleri
Şeffaf diş plaklarına ve kullanımına ilişkin bahsedilebilecek genel özellikler, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Şeffaf diş plakları gün içerisinde 20 saat kadar takılmalıdır. Takılıp çıkarılabilir özellikli olan plaklar, bu açıdan kolay bir kullanım sunar.
Sözü edilen plakların bir diğer önemli özelliği, kendisini temizlikte gösterir. Ekstra bir temizliğe gerek duymayan şeffaf plaklar, günde iki defa su ve diş fırçası ile temizlenebilir.
Konuşma üzerinde negatif bir etki yaratmayan plakların varlığı dahi hissedilmeyecektir. İlk zamanlarda alışma süreci gerekebilir ancak alışıldıktan sonra varlığı bir rahatsızlık vermez.
Yeme – içme sırasında da bir problem yaşanmaz. Tavsiyeler, sıcak içeceklerin içilmesi sırasında plağın çıkarılması yönündedir.
Şeffaf plaklar, her kontrolde yenilenmelidir. Her ay bir kontrol yapılması, 15 günde bir de plakların değiştirilmesi esastır.
Plaklar, ağrısız kullanım avantajına da sahiptir. Entegrasyon sırasında bir ağrı hissedilebilir ancak sonrasında problem yaşatmaz.
Şeffaf Diş Plağı Nasıl Yapılır?
Şeffaf diş plaklarını içeren ortodontik tedavi süreci, belirli bir aşama sırası izler. Plak taktırmadan önce ağız bakımının yapılması, diş taşlarının ve diş çürüklerinin ortadan kaldırılması gerekir. Alanında uzman olan diş hekimleri, bu konuda elzem olan bilgilendirme ve yönlendirmeleri yapacaktır. Temizlik işlemlerinin ardından plak süreci başlatılır.
Plakları takmadan önce dijital tarama işlemleri yapılır. Ağız ölçüleri alınır ve bu ölçüler üç boyutlu tarama sistemine aktarılır. Simülasyon teknikleri ile diş hareketlilikleri incelenir ve her 0.5 mm’lik bir hareket için şeffaf plak üretimi yapılır. Plakların ağızda durma süresi ve benzeri birçok yönergeyi uzman ortodontistiniz belirler. Düzenli olarak kontrollerin yapılması ve plakların değiştirilmesi gerekir. Şeffaf plak tedavisi tamamlandıktan sonra dişlerinizin iç kısımlarına teller takılır. Ancak bu teller oldukça ince ve küçüktür, dışarıdan bakıldığında görünmez. Bu tellerin de ne kadar süre kullanılacağı, uzman hekimlerin inisiyatifi dahilindedir.
Şeffaf Diş Plağı Kimlere Yapılır?
Şeffaf diş plakları, geçmiş dönemde diş telleri ile çözülmeye çalışılan tüm diş problemlerinde kullanılabilir. Diş yapılarındaki bozukluklar ile birlikte çarpıklıklar, uyumsuzluklar, dizilim sorunları ve daha birçok problemde kullanılan şeffaf diş plağını sözü edilen bu diş problemlerine sahip olan kişiler için yapılır. Şeffaf diş plağına yönelen kişiler için aşağıdaki gibi bir sınıflandırmadan bahsetmek mümkündür:
- Diş çarpıklıklarının ya da diş tellerinin görünmesini istemeyenler
- Erken yaştaki çocuklar arasında görülen diş tellerine yönelik önyargılara maruz kalmak istemeyenler
- Ortodontik tedavi süreci boyunca daha rahat bir yaşam sürmek isteyenler
Sağlıklı ve düzgün dizilimli dişlere daha kısa bir süre içinde kavuşmak isteyenler
Şeffaf diş plağına yönelen yukarıdaki birey sınıflandırmalarına ek olarak şeffaf diş plaklarının pek çok avantajından da söz edilebilir. Dijitalleşme ile birlikte modelleme ve tarama işlemleri de kolaylaşmıştır. Diş modellemeleri ve diş teli entegrasyonu işlemlerinden daha pratik bir süreç vadeden şeffaf diş plakları, bu yönden de bir adım öne çıkar. Takip ve kontrol sistemi de dijital ortodontinin getirdiği farklılıklar arasında yer alır. Hastanın tedavi süresi boyunca gelişmeleri rahatlıkla takip edebilmesi, psikolojik bağlamda da önemli görülebilir. Henüz tedaviye başlanmadan önce bile tedavi sonrası görünüm, dijital düzlemde incelenebilir.
Şeffaf Diş Plağı Fiyatları
Şeffaf diş plakları, henüz yeni sayılabilecek bir gelişmedir. Ortodonti dalının teknolojik yeniliklere açık olması, tedavi yöntemlerinde de devamlı bir iyileşmelere neden olur. Bir teknolojinin yeni olması, fiyatının da alternatiflere göre yüksek olmasını gerektirir. Ancak gün geçtikçe popülerleşmeye başlayan şeffaf diş plaklarının fiyatları da günden güne azalacaktır. Şeffaf diş plağı fiyatları incelendiğinde; görülen performans ve tedavi imkanlarının yüksekliği sayesinde hak edilebilir bir değer olduğu düşünülür. Yukarıda da belirtilen avantajlar göz önüne alınırsa bu oran daha makul bir seviyede hissedilecektir. Ayrıca hastanın diş yapısı, ağız durumu, kalıp boyutu gibi faktörler de şeffaf diş plak fiyatı üzerinde etki gösteriyor. Diş problemleri nedeniyle tedavi olmak isteyen hastalar için en doğru tedavi yöntemi, uzman hekimler tarafından belirlenmelidir.
Uzman hekimlerimizin yapacağı muayene sonucunda şeffaf diş plaklarında karar kılındıysa fiyat gibi konular hakkında da bilgilendirme yapılacaktır. Fiyat da dahil olmak üzere süreç hakkında bilinmesi gereken her şey için bizimle iletişime geçebilir, randevu alabilir ve kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır?
Alt ve üst çene için doğru şeffaf plağı kullandığınıza emin olun. Alt çene veya üst çene şeffaf plağınızın herhangi birini öncelikli olarak takabilirsiniz. Şeffaf plağı takarken yavaşça ön dişlerinize doğru ittiriniz. Ardından parmaklarınız ile eşit kuvvet uygulayacak şekilde sağ ve sol azı dişlerinize doğru plağınızı yerleşinceye dek bastırınız.
Şeffaf Plaklar Nasıl Çıkartılır?
Herhangi bir azı dişinizden başlayarak diğer azı dişinize doğru parmak ucunuzla plağınızı dişinizden çıkartabilirsiniz.
Şeffaf plağınızın zarar görmesini önlemek için farklı yöntemler kullanmayınız.
Şeffaf plağınızı çıkartırken herhangi bir keskin nesne kullanmayınız.
Şeffaf plağınızı çıkarır çıkarmaz durulayın, fazla suyu silkeleyin ve şeffaf plağınızı size verilmiş özel kutusunda muhafaza ediniz.
Diş Teli Sonrası Şeffaf Plak Kullanılır mı?
Ortodontik tedavi bittiğinde güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi bitirebilirsiniz fakat, dişlerden tel ve braketler çıkarıldıktan sonra dişleriniz bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalışacaktır. Şeffaf plaklar pekiştirme apareyleri olarak burada devreye girerek diş eti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar. Bu apareyler kullanılmazsa dişler eski yerlerine geri döner ve ortodonti tedaviniz başarısız ve eksik yapılmış olur.
Ya da ortodontik tedavi sonrası dişlerde bozulma, tekrar geri dönme gibi olumsuzluklar oluşursa dişleri düzeltmek için kısa süreli şeffaf plak tedavisi kullanılabilir.
Şeffak Plak Temizliği Nasıl Yapılır?
Her kullanımdan önce şeffaf plağınızı yumuşak kıllı diş fırçası ve az miktarda diş macunu ile fırçalayınız. Şeffaf plak temizleme işlemi her plak için birer dakika olarak ayarlanmalıdır.
Diş plağı temizleme yaparken her temizlemeden sonra iyice durulandığından emin olunuz. Şeffaf plak temizleme ürününün kullanımını gerekli durumlarda ve haftada bir tavsiye ediyoruz.
Şeffaf plak bakımı takma diş temizleyicileri ile yapmayın.
Gargara ürünleri ile yıkamayınız. Bu ürünler şeffaf plağınızın yüzeyine zarar verebilir ve plağınızın şeffaflığını kaybetmesine yol açabilir.
Şeffaf Plakları Nasıl Korumalıyız?
Plaklarınızı çıkartıp temizledikten sonra saklama kutularında muhafaza etmelisiniz. Bu şeffaf plaklarınızın kaybolması ve zarar görmesini engelleyecektir.
Şeffaf Plak Konuşmamı Etkiler mi?
Çoğu ortodontik tedavilerde olduğu gibi Şeffaf plakta konuşmanızı etkileyebilir ve birkaç günlüğüne hafif bir pelteklik görülebilir. Fakat şeffaf plakların neden olduğu bu hafif pelteklik ve hafif konuşma bozukluğu kullanılmaya devam edildikçe düzelecektir.
Şeffaf Plaklar Tam Oturmazsa Ne Yapmalıyım?
Yeni plağınız ve o anki diş pozisyonunuz arasında hafif uyumsuzlukların olması normaldir. Dişlerinizin plağınızın tam konumuna gelmesi için biraz zaman gerekmektedir. Plağınızın dişlerinize oturması hakkında önemli bir sorun olduğunda hekiminize danışmalısınız.
Şeffaf Plak Tedavisi Sırasında Ağrı Duyar mıyım?
Çoğu hastada her yeni şeffaf plağa geçildiğinde diş ağrısı görülebilir. Bu gayet normal bir durumdur. Şeffaf plağın işe yaradığını ve dişlerinizin olması gereken konuma doğru hareket ettiğinin göstergesidir. Bu acı yeni plağınızı kullandıkça azalacaktır. Aksi bir durumda hekiminize danışınız.
Şeffaf Plak Kullanırken soğuk ve sıcak içecekler içebilir miyim?
Şeffaf plak kullanırken ılık su dışında herhangi bir içeceğin içilmesini tavsiye etmiyoruz.
Şeffaf Plak Kullanırken sakız çiğneyebilir miyim?
Yapışkan yapısında ötürü, şeffaf plağa zarar vereceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır.
Şeffaf Plak Tedavisinden sonra dişlerde bozulma görülür mü?
Diş tellerindeki aynı prosedür burada da geçerlidir. Plaklar takılmadan önce dişleri korumak için koruyucu tedavi uygulanır. Bu tedavi ağrısız ve acısızdır. Şeffaf plak tedavisi doğru bir şekilde uygulandığında tedavi bittikten sonra bir bozukluk görülme olasılığı neredeyse yoktur.
Şeffaf Plak Herkes İçin Uygun mudur?
Şeffaf plak hem estetik görüntüyü bozmadığı için hem de yumuşak malzemeden yapıldığından günlük hayatta rahatlıkla kullanılabilir bu yüzden her yaştaki insan için uygundur. Herhangi bir şikayetle doktora gittiğinizde doktor size bir ön muayene yapacak ve bu tedavi için uygun olup olmadığınıza karar verecektir.