Lingual ortodontinin halk arasında görünmeyen diş teli olarak ifade edilir. Diş yapılarındaki çarpıklıklar ve dizilims bozuklukları için kullanılan tedavi yöntemi olan lingual ortodonti, büyük ölçüde olumlu sonuçlar gösterir. Bu tedavi yönteminde metal diş teli, dişlerin iç kısımlarına yerleştirilir. Diş ile temas eden yüzeylere yerleştirilen braket ve teller, bu yüzden tedavi öncesi ve sonrasında dikkat gerektirir. Lingual ortodonti uygulanan hastalar, tellerin takılmasını takip eden ilk iki haftada problemler yaşayabilir. Ancak bu yöntem ile alınan sonuçlar, lingual ortodontiyi popüler olan tedavi yöntemleri arasına yerleştirmiştir.
Dişlerin arka yüzeylerine uygulanan bu müdahalelerin ağrı yapacağı düşünülür. Ortodontik tedavilerde dişlere baskı uygulandığından bir miktar ağrı yaşanması normaldir. Ancak yetişkin bir bireyin ağrı eşiklerini geçecek bir ağrı söz konusu değildir. Ayrıca tedavi sonrasındaki ilk iki günün ardından herhangi bir acı ya da ağrı da görülmez, hasta günlük yaşamına aynı şekilde devam edebilir. Lingual ortodonti, toplumda görünmeyen diş teli olarak karşılık bulsa da “içten tel tedavisi” ifadesi de lingual ortodonti için açıklayıcı, tanımlayıcı ve özetleyici bir nitelik taşıyabilir.
Lingual Ortodonti
Dişlerde görülen yapısal problemlerin bir kısmı dış yüzeyde görülebilirken kimi zaman iç kısımlarda, dile bakan yönlerde sorunlara da rastlanabilir. Ağız içerisindeki her rahatsızlık için ayrı bir tedavi süreci gerekir ve uzman hekimlerimiz, teşhis ve tetkiklerin ardından yaptıkları analizler doğrultusunda uygun bir tedavi programı çizer.
Klasik yöntemler ile kıyaslandığında bazı yönlerde avantajlar sunan lingual ortodonti, farklı yöntemler eşliğinde olumlu sonuçlar verir. Ayşe Büşra Şimşek Ortodonti Kliniği, ağız sağlığınız ve ağız sağlığı ile birlikte gelen yaşam kaliteniz için alanlarında uzman diş hekimleri ile çalışır. Süreç sonunda her hasta, Ayşe Büşra Şimşek Ortodonti Kliniği’den sağlıklı gülüşler ile ayrılır.
Lingual Ortodontinin Diğer Ortodonti Tedavilerinden Farkı Nedir?
Lingual ortodonti ile diğer ortodonti tedavileri arasındaki farklara bakıldığında, kullanılan yöntem ve yapılan uygulamanın yanı sıra görünüm konusunda da birçok avantajdan bahsetmek mümkündür. Klasik hale gelmiş metal diş telleri, dışarıdan bakıldığında rahatlıkla görülür. Hatta şeffaf diş plağı da dikkatli bakıldığında anlaşılabilir. Ancak lingual ortodontide bu durum ortadan kalkar. Çünkü bu teller, dişlerin arka kısımlarında yer alır. Dil ile temasta anlaşılır ancak dışarıdan bakan kimse, tellerin varlığını fark edemez.
Metal diş telleri çocukluk ve gençlik çağlarındaki bireylerde daha sık görülse de lingual ortodonti, yetişkinler arasında yaygındır. Estetik kaygılar göz önüne alındığında en mantıklı tercih, lingual teller olacaktır. Sosyal yaşantının kalitesini etkilemeyen lingual tellerin bir diğer avantajı da hekimlere yöneliktir. Tedavi süresi boyunca yapılacak gözlemlerde lingual ortodonti, işlem ve operasyonları kolay hale getirir. Bunların dışında; son yıllarda gelişen braketlerin boyutlarında da bir küçülme görülür. Bu braketler, laboratuvarlarda özel olarak üretilir. Kullanılan braketlerin küçük olması, yaşam standartlarını da yükseltir. Büyük braketlerde görülen konuşma sırasındaki rahatsızlıklar, küçük braketler sayesinde ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca lingual ortodontiye yönelik geçmişte kalan yöntemlerin başarısız olduğu düşünülür. Teknolojik gelişmeler sayesinde bu dezavantaj da ortadan kaldırılmıştır. Günümüzde uygulanan lingual ortodonti tedavilerinde başarı oranları memnuniyet vericidir.
Lingual Ortodonti Nasıl Yapılır?
Lingual ortodonti tedavisi uygulamadan önce ilk muayene yapılır. Ağız içerisindeki ortodontik temelli problemler belirlenir, yapılan tespitler sonucunda ağız yapısına uygun bir tasarım oluşturulur. Tarama ve görüntülemede uygulanan teknolojiler, bu sürecin kolaylaşmasına pozitif bir katkıda bulunur. Sözü edilen lingual ortodonti tedavisinde iki farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemler incognito ve harmony isimleri ile anılır. Bu özel tekniklerde adaptasyon potansiyelleri bir hayli yüksek olan altın, nikel, titanyum alaşımlı braketler üretilir.
Lingual tellerin takılmasının ardından önemli olan, kontrollerin düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Uzman hekimlerin belirlediği aralıklar ile yapılan kontroller, tedavi süreci üzerinde önem taşır. Hastadan hastaya değişmekle birlikte lingual ortodonti tedavilerinin süresi, 1 ila 2 buçuk yıl arasında değişkenlik gösterir.
Tedavi sürecinin sonrasında yaşanacaklar hakkında da bilgi vermek gerekebilir. Diğer ortodontik tedavilerde olduğu gibi lingual ortodontide de işlem sonrası tükürük salgılanması artacaktır. Tükürük problemi en fazla iki gün sürer. Ayrıca dil ile temas eden braketler de bir – iki hafta boyunca rahatsızlık verebilir. Ancak bu durum, geçici bir süre görülür. Tedavi sonrası temizlik işlemlerine özen gösterilmeli, özel temizlik yöntemleri uygulanmalıdır. Bu çerçevede arayüz fırçaları ve ağız duşu adı verilen aletin kullanımı tavsiye edilir.
Lingual ortodonti tedavisinden sonra dilde oluşabilecek hassasiyetlerin önüne geçmek adına birtakım bilgiler verilebilir. Öncelikle, tedavi sonrasında tele diliniz ile temas etmemeniz tavsiye edilir. Dil ile teller ne kadar çok temas ederse hassasiyet de o denli artacaktır. Ancak bu hassasiyetin geçici olacağı da unutulmamalıdır. Tedaviden sonraki birkaç gün boyunca sert gıdalar tüketmemek, dişlere ya da damağa yapışabilecek şekerlerden uzak durmak ve aşırı çiğneme gerektiren besinleri yememek de yararınıza olacaktır. Yemek sırasında problem yaşamamak adına lokmalarınızın boyutunu küçültmeniz de önerilebilir. Ayrıca öğün sonraları ağız temizliği de göz ardı edilmemesi gereken noktalardan bir tanesidir.
Lingual Ortodonti Fiyatları
Dişe yönelik tüm ortodontik işlemlerde olduğu gibi lingual ortodontide de net bir fiyat vermek doğru değildir. Hastanın diş yapısından biçimsel problemlere, kullanılacak materyallerden uygulanacak yöntemlere kadar her bir kriter, fiyat üzerinde etkilidir. Yukarıda ifade edilen özel yöntemler farklı fiyatlandırmalara tabi tutulacağı gibi lingual ortodonti öncesi yapılması zorunlu olabilecek işlemler de fiyatı artırabilir. Lingual ortodonti, dişlerin ön kısmına takılan tellerden daha maliyetli olacaktır. Diş teli tedavilerinden önce dişlerin temizlenmesi, tartarlardan arındırılması ve çürüklerin ortadan kaldırılması gerekebilir. Bu yüzden fiyatlar, yapılacak ilk muayenenin ardından bildirilecektir.
Lingual Diş Teli Kimlere Yapılır?
Görünmez diş telleri ya da lingual ortodonti adı verilen bu uygulamanın yapılabilmesi için herhangi bir yaş sınırından bahsedilmez. 13- 14 yaş grubundan itibaren her yaşta birey, lingual ortodonti tedavisi yaptırabilir. Lingual ortodonti tedavisinin tercih edildiği durumlar, aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Alt çene ve üst çene yapılarında problem görülen bireyler
Sosyal ve mesleki hayatın kalitesini düşünerek hareket edenler
Dişlerinde çarpıklık ve uyumsuzluk olup estetik bir kaygı güdenler
Diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları sebebiyle dizilime bağlı sorun yaşayanlar
Dişlerin önde ya da arkada konumlanmasının görüldüğü yetişkinler
Oluşan problemleri hem yapısal hem de optik olarak çözüme kavuşturmak isteyenler
Yukarıda özetlendiği gibi bir probleme sahipseniz Ayşe Büşra Şimşek Ortodonti Kliniğinden destek alabilirsiniz. Her biri alanında uzman olan diş hekimlerimiz, yapacakları ilk muayenenin ardından sizin için en uygun planlamayı oluşturacaktır. Gerekli incelemelerin ardından uygulanacak işlemler, sağlıklı bir ağızı da beraberinde getirecektir. Ayşe Büşra Şimşek Ortodonti Kliniği bünyesindeki uzman hekimler yalnızca tedavi öncesinde değil, tedavi sonrasında da hastanın sağlığı ve memnuniyetini gözetmeye devam eder. Altı ayda bir genel kontroller olmak üzere zaman zaman muayene olmak, ağız sağlığınızın iyiliği için tavsiye edilebilir. Ayşe Büşra Şimşek Ortodonti Kliniğine gelerek lingual ortodonti ve diğer tüm tedavi türleri hakkında bilgi alabilir, dilerseniz de iletişim kanallarını kullanarak bizimle irtibat kurabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Lingual Diş Teli için yaş sınırı var mı?
Belirli bir yaş sınırı yoktur. Her yaştan hastalara lingual ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.
Lingual Diş Teli Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Lingual ortodontik tedaviler, çarpık diş yapısına sahip hastalarda diş yapısının düzeltilmesi amacıyla uygulanır.
Lingual Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bu süre hastadan hastaya değişir. Ancak braketler görünmediği için hasta tedavi süresince hayatına normal bir şekilde devam edebilir. Her tedavi kişiye özel bir tedavi planı içermekte ve genelde 6 – 24 ay arası bir süre tutumaktadır.
Lingual Diş Teli Tedavisi tüm ortodonti tedavilerinde kullanılır mı?
1970’li yılların sonlarında kullanılmaya başlanan lingual tedavi gelişen laboratuar teknikleri, klinik uygulamalardaki teknolojik ilerlemeler ve çeşitli braketler ile yapıştırıcıların üretilmesi sonucu yıllar içinde gelişerek günümüzde kusursuz hale getirilmiştir. Bu teknik üzerinde uzmanlaşmış yeterli bilgi ve klinik tecrübeye sahip ortodontistler tarafından yapılacak lingual ortodontik tedavi ile labial teknikte (dışarıdan teller) olduğu gibi her çeşit vakayı tedavi etmek mümkündür.
Lingual Diş Teli Konuşmamı Etkiler mi?
Günümüzde kullanılan lingual braketlerin boyutlarının küçültülmesi hastaların yaşadığı konuşma problemlerini de büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Hastalarda tükürük seviyesinin normale dönmesi, dildeki tahrişlerin geçmesi ve ağız içerisinde yan bölgelerde meydana gelen açıklıkların kapanması ile birlikte konuşma kademeli olarak hızlı bir şekilde düzelmekte ve ortalama 2- 4 hafta arasında normale dönmektedir.
Lingual Braketler varken diş fırçalanır mı?
Lingual Braketler kullanan hastalarda dişler fırçalanabilir ve diş fırçalama aksatılmadan devam ettirilmelidir.Özel olarak üretilmiş diş ve arayüz fırçaları aracılığıyla dişlerin hem görünen hem de braketli yüzeyleri fırçalanabilir.
Lingual Diş Teli Tedavisi sırasında neler yiyebilirim?
Hem lingual hem de normal ortodontik tedavi gören hastaların braketlerine zarar verebilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Örnek olarak asitli içecekler, kabuklu yemişler ve çekirdekli besinler başta gelmektedir.