Apikal Rezeksiyon Uygulamaları Samsun

Apikal (Kök Ucu) Rezeksiyonu Nedir?

Diş kökü kanal tedavisi olarak bilinen apikal; boş olan kök ucunun biyo uyumuna sahip malzeme tarafından doldurulması işlemidir. Endodontik cerrahisi olarak uygulanan prosedürler arasında olup periradiküler cerrahinin en önemli örneğidir.

Diş yapısı içerisinde kemik içi iltihabının alınması ile tedavi yapılır. İltihabın ortadan kaldırılması sonucu çoğu zaman diş kökünde apse, kemik deformasyonu ileri seviyede ilerler. Bunun gibi semptomlarda cerrahi işlem ile zarar gören doku alınır.

30 dakikalık bir işlem olan apikal, lokal anestezi yöntemiyle yapılır. Diş etine insizyon uygulanarak, iltihaplı bölge açılış ve temizlenir. Daha sonra dikiş atılarak diş eti kapatılır. Kısa sürede kemik dokusunun yeniden oluşmasıyla iyileşme görülür.

Apikal Rezeksiyon (Kök Ucu Rezeksiyonu) Tüm Dişlere Uygulanabilir mi?
Apikal rezeksiyonu dişin kök ucu kısmında meydana gelen enfeksiyonun çıkarılması işlemine denir. Her hastanın farklı diş yapısı özellikleri bulunur. Dişlerin apse yapma sonucunda apikal rezeksiyonu yapma şansı vardır.

Azı dişleri olmak üzere bütün dişlerin kontrol edilmesi gerekir. Dişlerde bulunan sinirlere zarar vermemek için apikal rezeksiyonu yapmak daha uygundur.

Kök ucu operasyonunda uzunluk önemli bir nedendir. Eğer kök uzunluğu kısa olursa apiral rezeksiyonu yapılamaz. Kök uçlarının uzunluğuna bakılarak her dişe apiral rezeksiyonu uygulanabilir.

Kanal tedavisine yanıt vermeyen durumlarda dişin önemi için yapılır. Herhangi bir kırık sonucu dişlerde bozulma olsa bile apiral rezeksiyonu uygulanabilir.

Apikal Rezeksiyon (Kök Ucu Rezeksiyonu) Operasyonu Hangi Durumlarda Yapılır?

Apikal rezeksiyon uygulamaları aşağıdaki durumlarda yapılmaktadır.

  • Diş kökünde oluşmuş olan ve kanal tedavisi ile geçmeyen kist ve enfeksiyon durumlarında yapılır.
  • Kanal tedavisinde başarı sağlanmadığı durumlarda
  • Travma sonucu diş kökünde meydana gelen kırıklarda, kırık parçanın çıkarılarak dişin kurtarılma ihtimali olan durumlarda,
  • Diş kökündeki lezyondan biyopsi alınması gereken durumlarda
    Diş kökünün yapısal bozukluğu nedeni ile kanal tedavisinin uygulanamadığı durumlarda,
  • Diş üzerinde çıkarılamayan bir restorasyonun bulunması nedeniyle kanal tedavisinin uygulanamadığı durumlarda,
  • Kanal Tedavisi esnasında diş içinde alet kırılmalarında, aleti çıkarmak amacıyla, yapılır.
  • Kanal tedavisi yapıldığı halde dişlerde ağrısının devam ettiği durumlarda apikal rezeksiyon uygulanmaktadır.
  • Apikal rezeksiyon dikkatli olarak yapılması gerekmektedir.